Warmtepompen zijn een goede manier om je huis duurzamer te verwarmen. Je kan gasloos of in ieder geval met veel minder gas je huis warm houden, wat ook leidt tot een vermindering van de koolstofdioxide uitstoot. Er zijn verschillende soorten warmtepompen. Het verschil ligt in het medium dat ze gebruiken om energie uit op te nemen.
Lucht/lucht warmtepompen werken door middel van het halen van warmte uit de buitenlucht. Deze verwarmt het koelmiddel in de warmtepomp, waarna het koelmiddel onder hoge druk een hogere temperatuur bereikt. Deze warmte wordt afgegeven als warme lucht en verspreidt zich door het huis. Ook in de winter is het nog mogelijk om warmte uit de buitenlucht te halen, aangezien er pas bij -273 graden Celsius of bij 0 Kelvin geen energie meer te halen is uit een stof. Een nadeel aan een lucht/lucht warmtepomp is dat omdat de warmte wordt vrijgegeven als warme lucht er een constant gevoel van toch binnenshuis ontstaat.
Lucht/water warmtepompen werken net zoals lucht/lucht warmtepompen door warmte uit de lucht op te nemen. Het verschil ligt in de manier waarop deze waterpomp de verkregen warmte verspreidt door het huis. Een lucht/water warmtepomp verspreidt de warmte meestal via bestaande afgiftesystemen zoals radiatoren en vloerverwarmingen.
Bodem/water warmtepompen werken door middel van aangelegde buizen in de grond. Deze buizen bevatten meestal gedestilleerd kraanwater. Dit water wordt verwarmd door natuurlijke warmte ondergronds en naar boven gebracht. Daar wordt het water onder hoge druk verder verwarmd en kan de warmte afgegeven worden.
Water/water warmtepompen werken met behulp van grondwater. Het grondwater wordt omhoog gepompt, waarna er water uit het grondwater wordt gehaald. De warmte wordt verspreid door het huis en het afgekoelde grondwater wordt weer naar beneden gepompt.
Ten slotte is een hybride warmtepomp een systeem dat gebruik maakt van een hr-ketel en een warmtepomp, vaak een luchtwarmtepomp. In dit systeem wordt er vrijwel uitsluitend gebruik gemaakt van de luchtwarmtepomp en wordt de hr-ketel alleen gebruikt in geval van uiterste kou.
|
https://techneco.nl/ |