Saturatiemeter: Doel, gebruik en hoe een meting uit te voerenSaturatiemeter of Pulsoximetrie is een niet-invasieve test die de zuurstofverzadiging van uw bloed meet. Het kan zelfs kleine veranderingen in het zuurstofgehalte snel detecteren. Deze niveaus laten zien hoe efficiënt het bloed zuurstof vervoert naar de extremiteiten die het verst van uw hart verwijderd zijn, waaronder uw armen en benen. De saturatiemeter is een klein, clip-achtig apparaatje. Het wordt bevestigd aan een lichaamsdeel, meestal aan een vinger. Medisch personeel gebruikt het vaak in kritieke zorgomgevingen zoals spoedeisende hulp of ziekenhuizen, saturatiemeter kopen apotheek. Sommige artsen, zoals longartsen, gebruiken ze op kantoor. U kunt ze zelfs thuis gebruiken. Doel en gebruik Het doel van saturatiemeter is om te zien of uw bloed goed van zuurstof is voorzien. Medische professionals kunnen pulsoximeters gebruiken om de gezondheid te controleren van mensen met aandoeningen die het zuurstofgehalte in het bloed beïnvloeden, vooral als ze in het ziekenhuis liggen. Deze kunnen omvatten:
Een pulsoxymeter meet 2 dingen:1. Pols – dit is een maat voor hoe snel uw hart klopt. Uw polsslag wordt gemeten in slagen per minuut (bpm). Op uw apparaat kan dit getal worden weergegeven als bpm of PRbpm (hartslag/slagen per minuut). 2. Zuurstofverzadigingsniveau – dit is een maat voor de hoeveelheid zuurstof in uw bloed. Uw zuurstofverzadiging wordt gemeten als een percentage (van 100). Op uw apparaat kan dit getal worden weergegeven als SpO2% (verzadigingspercentage van zuurstof).
Hoe een meting uitvoerenSaturatiemeters kunnen nuttig zijn in zowel klinische als poliklinische settings. In sommige gevallen kan uw arts u een pulsoxymeter voor thuisgebruik aanbevelen. Om een meting met een pulsoxymeter uit te voeren, moet u: – een saturatiemeter kopen apotheek Beperkingen bij het gebruik van pulsoximetersSaturatiemeters zijn zeer nuttige apparaten, maar het is belangrijk te bedenken dat het gebruik ervan beperkingen kent. Wees u ervan bewust dat veel verschillende factoren de nauwkeurigheid van een pulsoxymeter kunnen beïnvloeden. Daartoe behoren slechte doorbloeding, huidpigmentatie/kleur, huiddikte, huidtemperatuur, huidgebruik, gebruik van nagellak of kunstnagels, tatoeages en kleurstoffen, en onderhoud en reiniging van apparaten. Andere tekenen of symptomen van een laag zuurstofgehalteVertrouw niet alleen op een pulsoxymeter om uw gezondheidstoestand of zuurstofgehalte te beoordelen. Het is slechts een meetinstrument. Andere tekenen of symptomen van een laag zuurstofgehalte zijn: -blauwachtige kleur in uw gezicht, lippen of nagels
Wil je weten hoeveel zuurstof in bloed zit, dan kun je deze laten meten met een speciale meter.
|